Ondernemen met vastgoed: iets voor jou?

Ondernemen met vastgoed: iets voor jou?

Omdat sparen nauwelijks iets opbrengt, zoek je andere manieren om je geld te laten renderen. Je denkt erover om vastgoedondernemer te worden of in vastgoed te beleggen. Maar hoe risicovol is dat eigenlijk? Wat komt er allemaal bij kijken? En is het wel iets voor een kleine ondernemer? Dit artikel helpt je op weg.

Wat zijn de voordelen van ondernemen met vastgoed?

Vastgoed is tastbaar. In een tijd waarin beleggingen virtueel zijn geworden zoals aandelen, obligaties, opties en turbo’s vormt vastgoed een uitzondering. Vastgoed kan je zien en aanraken. Hoeveel je ermee verdient, kan je zelf beïnvloeden. Daar kunnen ondernemende mensen wat mee.

Vastgoed is zeker. Er is een markt voor vastgoed. Aan woningen bijvoorbeeld is in sommige plaatsen een gebrek, wat een waardevastheid kan inhouden. En vastgoed met goede huurders die op tijd de huur betalen is net zo zeker als een obligatiebelegging.

Vastgoed is inflatiebestendig. De waarde beweegt mee met de inflatie en economische groei, omdat de huur met de inflatie stijgt. Maar de waarde kan ook dalen in tijden van economische neergang. Als je adem maar lang genoeg is, zie je de waarde vanzelf weer stijgen. Het hangt er natuurlijk wel van af hoe gewild je vastgoed is, wat onder meer te maken heeft met de locatie en vraag en aanbod in de omgeving.

Wat doet een vastgoedondernemer?

Vastgoed is er in alle soorten en maten. Denk bijvoorbeeld aan residentieel vastgoed (woningen), agrarisch vastgoed, kantoren, winkels, bedrijfsruimten en natuurlijk grond. Je kunt met vastgoed ondernemen door:

  • Aanhuren/aankopen of verhuren/verkopen
  • Uitponden (leegstaande huurwoningen verkopen)
  • Nieuw bouwen, verbouwen of onderhouden
  • Project ontwikkelen of transformeren
  • Technisch, financieel of commercieel beheer
  • Financieren, beleggen
  • Bemiddelen

Hoe kapitaalkrachtig moet ik zijn?

Woningcorporaties, beleggingsmaatschappijen, pensioenfondsen, gemeenten, de rijksoverheid en grote projectontwikkelaars hebben veel kapitaal om te investeren. Maar ook kleinere ondernemers en particulieren kunnen vastgoedondernemer of vastgoedbelegger worden. Je ambities en de mate waarin je risico durft te lopen, bepalen hoeveel geld je nodig hebt en of je externe financiering zoekt.

Hoe risicovol is externe financiering?

Vastgoed is makkelijk en goed financierbaar omdat het zekerheid biedt. Bij gedwongen verkoop, als de eigenaar zijn verplichtingen niet kan nakomen, levert het altijd een zeker bedrag op. Op die zekerheid is ons systeem van hypothecaire leningen gebouwd.

De meeste banken financieren tot 60% van de marktwaarde van het vastgoed.

Door verhuurd vastgoed extern te financieren kan een hefboomeffect worden gerealiseerd: het rendement uit vastgoedexploitatie is hoger dan de rente op de financiering. De investering van je eigen geld in dit vastgoed rendeert beter met financiering dan zonder. Maar pas op: het netto rendement op het vastgoed kan ook dalen tot onder de hypotheeklasten, bijvoorbeeld door leegstand.

Ga ik ondernemen of beleggen?

Dat hangt ervan af wat je doet en hoeveel moeite je wilt doen. Beleggen is vooral een kwestie van geld investeren in iets waar je van verwacht dat het op termijn geld gaat opleveren. Als vastgoedondernemer zorg je er actief voor dat vastgoed gaat renderen. Je stopt er je eigen tijd en kennis, arbeid, mensen (werknemers) en middelen in. Voordat je jouw ondernemingsvorm kiest, is het handig om je te laten voorlichten door een fiscalist.

Leestips (hier wordt nog aan gewerkt):

  • De beste ondernemingsvorm voor vastgoedondernemers
  • 5 Valkuilen bij het beleggen in vastgoed
  • 10 Belastingtips voor vastgoedondernemers

 

 Over de auteur | Jelle Baak is accountant, financial controller en register belastingadviseur. Zijn kantoor Baak belastingadviseurs & vastgoedaccountants is gespecialiseerd in vastgoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *